Regen

Ik herinner me jaren geleden een korte vakantie op Schiermonnikoog, het regende dag in dag uit. Niet echt leuk als je in een tentje zit.
Op een avond was er een lezing in het buurthuis,een dia voorstelling met een lokale spreker die toelichting gaf op de plaatjes. En hij maar vertellen hoe saai zo’n strak blauwe lucht wel niet is.
Wij hunkerden op dat moment naar zo’n strak blauwe lucht, al was t alleen al om het klamme tentje eens lekker te laten doorwaaien.
Dit jaar dan toch eindelijk eens de gok genomen en naar Schotland afgereisd en wel naar de Orkney eilanden. Slecht weer? Maakt niet uit, want we zitten toch lekker met een vast dak boven ’t hoofd. En dan die luchten…adembenemend, wat een wolken partijen! Je begrijpt meteen schilders als Turner of Constable,  zeker als je op de Orkney’s bent. Want geen ruis zoals fabriekstorens, hoogspanningsmasten of snelwegen ontsieren het beeld.  Slechts een enkele windmolen ( die trouwens lekker draaien want het waait er stevig) maar verder alleen maar zee, luchten, steile kliffen, hele grote stieren tussen de koeien ( wanneer zien wij dat nou nog?) en waanzinnige vergezichten dus.
Het lijkt mij bijna onmogelijk om die te schilderen, want door de wind gaat het zo snel voorbij, je kunt hooguit snelle schetsen maken. Zou toch eens wat zijn om een ouderwets panorama te schilderen alla Mesdag, even suggestief ‘uitwaaien’ in een prachtige omgeving, zou best leuk zijn toch?

Sociale media delen