Beroep: Beeldend Kunstenaar

atelierachterwand

Het gebeurt wel eens vaker: een mail met de vraag of ik wil komen exposeren in een ziekenhuis. Zo onlangs een streek ziekenhuis, ik zal geen namen noemen, of ik belangstelling heb om te komen hangen met mijn werk. Er zijn ongeveer 30 (!) werken nodig voor de gangen voor drie (!) maanden. De werknemers krijgen bij verkoop 20% korting en er wordt verder geen courtage gerekend. Wel betaalt het ziekenhuis de openingskosten en de folders…..
Voor mij als kunstenaar spreekt uit zo’n verzoek het beeld dat men blijkbaar heeft van een beeldend kunstenaar in Nederland. Je mag blij zijn dat je de eer te beurt valt dat je uitgenodigd wordt om te hangen in de openbare ruimte en het ziekenhuis betaald de openingskosten, fijn toch….?
Nee dus, helemaal niet fijn!
Fijn zou zijn als je een vergoeding zou krijgen voor het gebruik van je werk, namelijk drie maanden een verrijking van de openbare ruimte. In ziekenhuizen komen mensen niet om kunst te kopen, wel is het wellicht aangenaam voor ze dat ze enigszins afgeleid worden van lichamelijke misère. Prima en heel goed, maar waarom moeten kunstenaars dat gratis en voor niks verzorgen?
30 Werken staan voor mij gelijk aan een jaar werk. Ik investeer in materiaal zoals verf, doeken en kwasten. Moet elke maand mijn huur van mijn atelier betalen, mijn auto op de weg houden voor het vervoer van mijn werk, de verzekeringen betalen enz. Het maken van schilderijen is niet iets wat je een keer op een woensdagmiddag aan de keuken tafel doet. Misschien zou het veel beter zijn als ziekenhuizen en andere instellingen die geen budget hebben er beter aan doen om amateur kunstenaars een podium te verschaffen. Per slot van rekening opereert de hart chirurg ook niet drie maanden voor niks…..toch?

ps  Collega kunstenaars wees professioneel en vraag een vergoeding!

Sociale media delen