Aap

2

Sommige mensen verklaren je voor gek: wie gaat er nou 6 films op 1 dag bekijken….? Ik geef toe, het klinkt verschrikkelijk, maar echt het is geweldig! Je gaat ’s ochtends om 10.00 uur de bioscoop en en rolt er zo ongeveer rond middernacht weer uit. Ondertussen ga je van wereld naar wereld en kom je in een vreemde flow terecht. Je raakt je besef van tijd kwijt en je geeft je er volledig aan over.
Het Rotterdam filmfestival dus, maar dan in Groningen, want ook daar krijg je elk jaar een halve week een mooie selectie films voorgeschoteld.
Dit jaar zat er een wonderlijke film bij. Een vrouw leeft samen met 7 honden in een bos ergens in ArgentiniĆ«. Ze leeft van wat het bos haar biedt,  schiet vogels om te eten met een katapult, plukt bessen, steelt fruit uit tuinen van de rijken en haalt water uit een bron. Ze heeft een eigen gemaakte hut van zwerfrommel  en is de hele dag bezig met praktische dingen om te overleven. De honden volgen haar overal. Als ze slaapt (en dat gebeurt veel in deze film) ligt ze op een soort bed midden tussen de honden, volledig ontspannen. Eenmaal moet ze naar de stad voor een medische controle. Het gekke is dat de film je inmiddels al zo heeft opgenomen in het kalme ‘buitentempo’ leven, dat de herrie en de drukte je irriteert, je wilt weer snel terug naar de honden en naar het bos. Prachtig dat een film in zo’n korte tijd zo’n impact op je kan hebben!
Sinds kort zijn we de trotse eigenaren geworden van een beeld van een aap. Het beeld is gemaakt van giet-was, een soort kaarsvet maar dan iets steviger van structuur, maar desalniettemin een kwetsbaar materiaal. Het beeld kan niet in de zon staan of onder een warme lamp, het zou gaan smelten. De aap zit volkomen ontspannen, de handen in de schoot en de voeten rustend tegen elkaar. De handen en voeten zijn zo prachtig uitgewerkt, je ziet de peesjes, de vingerkootjes en nageltjes. Je kunt het als toeschouwer bekijken net zoals je een pasgeboren baby bekijkt, alles zit erop en eraan en het geheel straalt een zo prachtige kwetsbaarheid uit dat je er stil van wordt. En dat staat nu zomaar bij ons in de huiskamer, niet een keer per jaar maar elke dag!
Het beeld is gemaakt door Miriam Knibbeler (www.miriamknibbeler.nl)

Sociale media delen

2 Reacties op “Aap

  1. marijke 10 februari 2015 om 04:27

    Wat kan jij mooi schrijven Annemiek.

  2. Miriam 18 februari 2015 om 11:50

    Mooi geschreven! En fijn dat de baviaan bij jullie op zijn plek is! šŸ™‚

Reacties zijn gesloten.